Almenük »

Kérem, hívjanak vissza!

Vegye fel velünk a kapcsolatot részletes kapcsolatfelvételi űrlapunkon keresztül, vagy adja meg telefonszámát, és visszahívjuk!

Redőny funkciói

Hővédelem (tél):

Egy jól záródó redőny az ablak általi hőveszteséget akár 45 %-ára is csökkentheti a redőny kiegészítő légrétege, és hőáteresztő ellenállása miatt. Egy redőny szorosan záródó, ha a záróléc a felvevő felületre (ablakpárkány) szorosan felfekszik, szoros kapcsolat van a redőnypáncél és a kiszögellő eresz között és a vezetősínek elasztikus betéttel vannak (kefe, filc, puha kéder) ellátva.

Napvédelem (nyári hővédelem):

A redőny leengedésével a belső tér védve van a felmelegedéstől. Előnyös a világos és visszatükröző felület, mivel a redőnypáncél így kevésbé melegszik fel. A nyitott perforációk a háttérszellőzést segíthetik elő. Sötét műanyagredőnyök csak feltételesen alkalmasak az intenzív napsugárzástól való védelemre, mivel az elszíneződés és az alakváltozás sincs kizárva teljesen.

Zajvédelem:

A redőny általi hangszigetelés mértéke a következő tényezők befolyásolásának mértékétől függ:

  1. Redőnypáncél és ablaküveg közti távolság:
  2. Redőnypáncél súlya (minél nehezebb, annál jobb)
  3. Redőnypáncél acélrugós vasalása vagy ehhez hasonló, amely a lehúzott redőnynél a felső léceket nekinyomja a toknak.
  4. A vezetősínekben lévő tömítések
  5. A záróléc szoros csatlakozása a felfogó felülettel.
  6. A vezetősínek és ablakkeret közti szélek tömítése.

A zajvédelemmel kapcsolatos intézkedéseket a tervezésnél figyelembe kell venni. Kérje szakember tanácsát! A zajvédelem követelményeit a teljesítmény leírásában szigorúan meg kell adni!

Betörésvédelem:

A „betörésvédelmet szolgáló redőnyök”-nek a következőknek kell eleget tenniük:

  1. A redőnypáncélnak merev lécekből kell állnia, amelyek magas hajlítási szilárdsággal bírnak.
  2. A zárólécet biztosítani kell a kihúzás ellen, és a redőnypáncélnak zárt állapotban nem szabad feltolhatónak lennie.
  3. A vezetősíneket és vezető núttal ellátott részeket úgy kell kialakítani, hogy kívülről ne lehessen kioldani vagy felemelni. A vezetősínek és nútok mélysége a redőnypáncél szélességének legalább 2 %-a kell legyen, de nem lehet kevesebb, mint 40 mm.
  4. A redőnytokokat és burkolólemezeket úgy kell kivitelezni, hogy a feltekeredő térbe ne lehessen benyúlni és a burkolólemezeket kívülről ne lehessen kioldani.

Az ezen normák szerint kivitelezett redőny hatékony védelmet nyújt a kitépés és feltolás ellen. A betörést gátló rendszerek tekintetében is létezik európai norma. Az automatikusan vezérelt redőnyök a távollét (pl.: szabadság) ideje alatt is egy lakott ház látszatát keltik. A betörést gátló redőnyök kiírását szigorúan meg kell adni.

Elsötétítés:

A zárt redőny a belső teret messzemenőkig elsötétítheti, ez csupán a redőny profiljának formájától és a vezetősínek kivitelezésétől függ. A perforálások megnyitása verőfényes nyári napokon hozzájárul a szoba természetes fényellátásához. A teljes elsötétítés redőnyökkel hatékonyan elérhető.

Vakítás elleni védelem, fényszűrés:

A vakítás elleni védelem, pl. monitor előtt ülő munkák esetén, a redőnyökkel csak bizonyos mértékben érhető el, mivel a szabadba való kilátás nincs garantálva. Különleges megoldást kínál az áttetsző, polikarbonátból készült redőny, amely egyfajta fényelvezetést is – még ha csak korlátozottan is – biztosít.